School can be a place to live with

The project began with a reflexion about the existing old school where we have conserved an industrial building to convert into a CHILD & FAMILY area.

Two internal courtyards define the spaces. The largest one is bordered by the spaces dedicated to the school while, along the Rue Simons, we have 50 flats divided in different types: 17 duplex types with a private hanging garden with an exposure on both school courtyards and mixed apartments in the corner between Rue Simons and Chaussée d’Anvers. All of these with a perfect orientation NORTH – SOUTH

The main entry of the school is in Rue Nicolay, a one-way street that forces the direction of the traffic flow where we have reserved a “Kiss&Drive” zone in a quiet and reassuring area

Orientation and location

The configuration of the housing is provided for them to be traversing, except apartments on the corner of the street and the pavement Simons Antwerp which present two fronts street. A maximum of the housing present their day area in the south (towards the internal courtyard) and night areas in the north (street side Simons). This arrangement allows each unit to take advantage of multiple views, cross ventilation and make the most of direction.

13 "houses"

volumes shifted

Breakthrough in the building

 
 

 All accommodation has an outdoor area. A shared garden directly accessible allows especially the ground floor apartments enjoy the arrangements of the internal courtyard area

Concours Régie Foncière vue int4 100708

The provision included in the specification that enables us to provide housing above the school was selected. We therefore propose to find there 13 « houses » whose terraced concierge school.

The establishment in cantilevered   on the roof of the school of these houses used to complete this house typology by including a small garden in the South. These gardens offer the comfort of a « buffer zone » between, on the one hand the houses and the corridor that serves and also between the school and the housing part of the project. The Concierge retains direct access to the school by the second floor of the renovated part.

The B ring has an ’empty’ in the 1st and 2nd floor. Beyond the desire to give all some visual permeability and enhance the prospects of the building, this breakthrough enables the establishment of an extra bay taking two duplex and two large apartments.

Beyond the desire to give all some visual permeability and enhance the prospects of the building, this breakthrough enables the establishment of an extra bay taking two duplex and two large apartments

Floor +3

Ground floor

Frontage